Baanbrekend project in Syrië wekt zonne-energie op voor ziekenhuizen en werkt besparend

UOSSM lanceert het initiatief  ‘Syrië op zonnekracht’, ontworpen om de elektriciteit voor ziekenhuizen in Syrië te stabiliseren. Het pilotproject met 480 zonnepanelen, het eerste in zijn soort in Syrië, werd op 25 mei 2017 officieel in werking gesteld. Het installeren duurde 10 weken en daar gingen maanden van testen en evaluatie aan vooraf. UOSSM installeerde 480 zonnepanelen met een capaciteit voor 127 kWp DC vermogen en 288 accu’s die in staat zijn 720 kWh aan vermogen op te slaan. Het geheel beschikt over geavanceerde systemen voor gegevenscontrole. Na zes jaren van conflict zijn grote delen van het elektriciteitsnetwerk in Syrië verwoest, waardoor ziekenhuizen afhankelijk zijn geworden van dieselgeneratoren. Regelmatige tekorten aan diesel brachten de levens van patiënten in gevaar en zorgden voor torenhoge prijzen van deze brandstof.

WhatsApp_Image_2017-05-26_at_10.53.54_PM.jpeg

 

Men verwacht dat het project gemiddeld 7000 liter diesel per maand zal besparen. Deze hoeveelheid vormt ongeveer 20-30% van de maandelijkse energiekosten van het ziekenhuis. Het systeem kan bij dieseltekort de intensive care volledig van energie voorzien, evenals de operatiekamers en de poliklinieken. Gezien het succes van dit pilotproject worden er plannen ontworpen om zonnesystemen bij vijf andere kwetsbare medische voorzieningen in Syrië toe te passen. UOSSM zoekt dit moment intensief naar partners voor financiële ondersteuning, zodat er nieuwe ‘funding ready’ projecten gerealiseerd kunnen worden. Vernieuwbare energie voor genoemde kwetsbare voorzieningen zal de veerkracht van het Syrische gezondheidssysteem doen toenemen, plaatselijke gemeenschappen sterker maken en zal helpen de vicieuze cirkel te doorbreken van een oorlogseconomie gebaseerd op het gebruik van diesel.

‘Wij geloven dat dit type projecten voor hoop zal zorgen. Zonne-energie is een democratiserende kracht die het in zich heeft om instellingen en gemeenschappen krachtiger te maken. Syrië is een van de beste regio’s wereldwijd om zonne-energie te oogsten. Dit gegeven moet als hefboom worden ingezet. Tijdens het project waren de implementatie, het ombouwen van het elektrisch systeem van het ziekenhuis onze grootste uitdagingen. Er is de hele winter gewerkt om het complexe technische systeem te laten functioneren. Het actuele doel is het gezondheidssysteem te versterken door het zonneproject op te schalen naar tenminste vijf andere  kwetsbare ziekenhuizen. Het is onze droom iedere medische instelling in Syrië te laten functioneren op basis van schone duurzame energie.’ Aldus Said Tarek Makdissi. Projectdirecteur – UOSSM Syria Solar Initiative.

WhatsApp_Image_2017-05-25_at_9.55.23_PM.jpeg

‘Op onze afdeling hebben we in totaal 6 couveuses. Om die te laten functioneren is elektriciteit absoluut noodzakelijk. Deze moet ononderbroken beschikbaar zijn zonder dat we afgesloten worden of dat er uitval optreedt. Zelfs uitval van de elektriciteit voor maar een half uur kan ernstige problemen veroorzaken. Kinderen in couveuses hebben een constante temperatuur nodig.’ Aldus Mohamad Dirbas, verpleger van UOSSM op een couveuse-afdeling.

 

‘Dit project is een symbool van hoop voor de Syrische bevolking. We wilden aan de wereld laten zien dat de Syriërs nog steeds geloven in een betere toekomst en vooruitgang. Het grootste deel van de elektrische infrastructuur in Syrië was of gebombardeerd, ontmanteld of verwoest. Ziekenhuizen zijn afhankelijk van dieselgeneratoren en zijn daardoor kwetsbaar voor stroomonderbrekingen en enorme prijsstijgingen. Couveuses, beademingssystemen en andere levensreddende apparatuur zijn afhankelijk van een stabiele stroomtoevoer. Veel patiënten zijn simpelweg gestorven door stroomonderbrekingen. Er was een dringende behoefte aan het zonneproject. Ik ben zeer verheugd dat het project nu op volle sterkte draait en dat het levens redt.’ Aldus dr. Annas Al Kassem, president van UOSSM-Canada en oorlogschirurg.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect