Breaking news: Het Omar Bin Abdul Aziz ziekenhuis is verwoest, oostelijk Aleppo nu zonder functionerende ziekenhuizen

18 november 2016
Amsterdam, Nederland

Het Omar Bin Abdul Aziz ziekenhuis in Aleppo is een paar uur geleden getroffen door een golf van artillerieaanvallen en om half negen ’s avonds plaatselijke tijd volledig verwoest. Het aantal doden en gewonden is nog niet bevestigd, maar er zijn berichten, dat leden van de medische staf en patienten bedolven zijn door het puin. Vier ziekenhuizen in Aleppo zijn vandaag gesloten na zware luchtaanvallen en bombardementen. De voorzieningen in oostelijk Aleppo zijn daarbij zwaar beschadigd, zodat er momenteel geen enkel functionerend ziekenhuis meer is. Dit wordt bevestigd door het Gezondheidsdirectoraat van Aleppo. Aleppo wordt van alle kanten belegerd, burgers en hulpverleners zijn in paniek vanwege een dreigende genocide.
Het eerste ziekenhuis (een kinderziekenhuis) werd binnen drie dagen voor de tweede keer getroffen. Een reporter van Al Jazeera, Omar Al Halabi, heeft de aanval gefilmd, toen hij in het ziekenhuis was om patienten te filmen, die daar werden behandeld in verband met een aanval met vermoedelijk chloorgas in de nabijgelegen wijk Hanano. Het ziekenhuis werd aangevallen, toen de opnamen voor het filmverslag gaande waren: de chaotische situatie werd op video vastgelegd. Twee verpleegsters waren bezig vroeggeboren baby’s uit de couveuses te halen – ze barstten door de spanning in tranen uit. Volgens de gegevens van het Turkey Health Cluster voorzag het ziekenhuis in 3812 consulten en 300 opnames per maand.

Omar_Bin_Abdul_Aziz_ziekenhuis_.jpeg

 Een tweede ziekenhuis werd voor de derde keer in drie dagen aangevallen, waardoor het nu buiten gebruik is. Volgens het Turkey Health Center voorzag het ziekenhuis in 3209 consulten, 369 opnames en 137 operatieve ingrepen per maand. 

Er zijn berichten, die niet door UOSSM kunnen worden bevestigd, dat 12 burgers in Hanano symptomen vertonen, die veroorzaakt worden door het inademen van chloorgas. Er zijn zes vatbommen afgeworpen, die verstikkend gas verspreidden, waarvan vrijwel zeker is, dat het om chloorgas gaat.

Gisteren werd een derde ziekenhuis aangevallen. Het gebouw werd in sterke mate beschadigd en daarom gesloten. Volgens het Turkey Health Cluster voorzag het ziekenhuis per maand in 3000 consulten, 194 opnames en 454 operatieve ingrepen.

Deze aanvallen bevestigen de snel verslechterende situatie in oostelijk Aleppo. Medische zorg en allerlei andere voorzieningen komen op een zeer laag niveau. Plaatselijke autoriteiten pleiten samen met de VN voor onmiddelijke bevoorrading vanuit de lucht met medicijnen en voedsel. Ook is hulp absoluut noodzakelijk.

In de afgelopen tien dagen alleen al zijn minsten 12 ziekenhuizen en andere medische voorzieningen aangevallen. Twee artsen zijn gedood en 16 verpleegsters en artsen zijn gewond geraakt. UOSSM veroordeelt zeer nadrukkelijk de systematische en bewuste verwoesting van medische voorzieningen in Aleppo en in heel Syrië.

UOSSM eist:
Reeds vijf jaar is er sprake van meedogenloze aanvallen op ziekenhuizen. Medische personeel is gemarteld en vermoord in Syrië, zonder dat er enige aandacht besteed is aan het aansprakelijk stellen van de overtreders van de internationale wetten en regels. Er is daarbij sprake van oorlogsmisdaden, zoals geformuleerd in de Verklaring van de Rechten van de Mens. De wetten zijn kristalhelder en de bewijzen zijn overweldigend voor deze inbreuken. De internationale gemeenschap moet nu handelen om de minimale overgebleven medische infrastructuur in Syrië te beschermen.

Voor nadere gedetailleerde informatie a.u.b. contact opnemen met:

Dr: Saleem Bachara,

Secretary.

Email: sbachara@uossm.nl

Phone: 0031 6 8785 7932

 

Hospital Attack Video:

https://drive.google.com/file/d/0B1oIZsVkfBsxTjExSmNVVTh5ck0 

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect