Onze pogingen om de kritiek gewonde en chronisch zieke patienten uit oost Aleppo te evacueren hebben helaas gefaald.

Wij, ondergetekenden en uit naam van UOSSM,SAMS, SEMA, PAC, SHAM  Hand in Hand,  de grootste humanitaire medische hulp verleners binnen Syrië, zijn diep teleurgesteld omdat onze pogingen om de kritiek gewonde en chronisch zieke patienten te evacueren vanuit het bezette Oost Aleppo tijdens  de 3 dagen durende wapenstilstand ( begonnen op 21 oktober) gefaald hebben. Deze wapenstilstand genereus beschreven als een "humanitaire pauze" kwam na 'n maand van medogenloze bombardementen en   drie maanden van vernietigende bezetting van de burgerbevolking van Oost Aleppo door de Syrische regering en zijn bondgenoten, waaronder Rusland. Sinds het mislukken van het hele land omvattende "staakt het vuren" van 12 tot 20 september, wat 109 keer werd geschonden door de Syrische regering en zijn bondgenoten, volgens de verzamelde gegevens  van de gezondheidsgroep in Gaziantep. Doktoren in Aleppo raporteerden over 2.243 gewonden, waaronder 487 kinderen en minstens 529 doden van wie 140 nog kinderen waren. Evacuaties op medische gronden werden noodzakelijk gacht gedurende de bezetting en de eindeloze bombardementen op de 7 overgebleven ziekenhuizen en minstens 40 aanvallen op medische hulpposten sinds juli. En is het logisch dat er begrip ikomt voor humanitaire inspanningen.

De originele belofte van Rusland voor een 3 daagse wapenstilstand hield geen medische evacuaties in. Twee routes werden geopend zodat  het gewapende leger van de oppositie Aleppo kon verlaten en 6 routes naar, het door de regering gecontroleerde, West Aleppo voor de burgers.   

 

De uitgebreide belofte voor medische evacuaties werd 3 weken geleden voorbereid. Op de avond van donderdag 20 oktober, kort na het begin van de wapenstilstand zond Rusland zijn toestemming voor medische evacuaties, die op vrijdag moesten plaats vinden, naar de UN. Doctoren in Aleppo maakten zich grote zorgen om de Russische  belofte, toen bleek dat de medische evacuaties tegelijkertijd met de militaire en burger evacuaties zouden plaatsvinden. Voor de Syrische burgers  met verse herinneringen aan wat er gebeurde in de voormalige bezette steden, zoals Homs zijn er grote angsten voor gedwongen verplaatsing. Op zondagmorgen trok Rusland zijn toestemming voor het medische evacuatieplan helemaal in. De lijst met 10 patiënten die met grote spoed geëvacueerd moesten worden en al was voorbereid door Syrische NGO's  moest nu toestemming krijgen Gedurende de 3 dagen van wapenstilstand kwamern er verschillende berichten van luchtaanvallen op de wijken aan frontlijn van Oost Aleppo. Tot aan deze publicatie hebben we nog steeds geen toestemming van de Syrische of Russische regering gekregen voor medische evacuaties. Integendeel, gevechtsvliegtuigen hebben pamfletten gestrooid waarin ze de  bevolking van Aleppo vragen zich over te geven of het risico te lopen om geëlimineerd te worden.

 

Mr. Stephen O'Brien, de onder secretaris-generaal voor Humanitaire Zaken en Spoedeisende Zorg coördinator sprak op een vergadering van de UN  Veiligheidsraad: "Laat het duidelijk zijn dat Oost Aleppo is bezet door de Syrische regering. Bijna 4 maanden kon er geen UN hulp binnenkomen. Voedsel is zo schaars , dat veel mensen moeten overleven op een maaltijd van gekookte rijst En wat er op de lokale markten nog te krijgen is wordt verkocht tegen enorm gestegen prijzen. Tegelijkertijd worden de burgers gebombardeerd door 't Syrische en Russische leger. En als ze dat mochten overleven, sterven ze morgen van de honger`

We verzoeken om onmiddellijke actie om de bezetting te doorbreken en concrete stappen te ondernemen om de burgers te beschermen. Wij en de doktoren in Aleppo gaan door met het onderstrepen van de noodzaak om de medische evacuaties door te voeren in samenwerking met de lokale humanitaire hulpverleners. We vragen om garanties voor de veiligheid van de medische evacuees door middel van een derde partij, die hen ook niet dagelijks bombarderen.

Alle Syriërs zouden toegang moeten hebben tot medische zorg en dit moet transparant zijn en boven de politiek staan. Bovendien gaf de heer O'Brien aan dat het initiatief voor medische evacuatie  niet een harde poging moet worden om de staat van beleg te vervangen maar de 100.000 belegerde kinderen te beschermen tegen de dagelijkse luchtaanvallen.

Wij blijven samen met de doktoren van Aleppo op ons stuk staan en steunen hun roep om het beleg van Aleppo te breken, zodat Humanitaire werkers door kunnen gaan met hun levensreddend werk wat de onschuldige burgers van de stad zo verschrikkelijk hard nodig hebben.

 

 Vertaald door: Joyce van Mullikom

 

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect