ZEER BELANGRIJK BERICHT: DOOR GROOTSCHALIGE AANVAL MET CHEMISCHE WAPENS ZEKER 25 DODEN EN 500 GEWONDEN IN GHOUTA VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE APRIL 2018

– Zojuist is een grootschalige aanval met chemische wapens in Douma, Oost-Ghouta gerapporteerd die vandaag 7 april heeft plaatsgevonden. Eerste gegevens wijzen op een aantal van 25 doden en meer dan 500 gewonden. Het is zeer waarschijnlijk dat deze aantallen zullen toenemen. Veel van de slachtoffers zijn kinderen. De aanval valt samen met talrijke aanvallen op medische voorzieningen in Douma waardoor het grootste ziekenhuis niet meer gebruikt kan worden en een medische voorziening van de Rode Halve Maan zwaar beschadigd is. Het aantal slachtoffers nam toe door het grote aantal mensen dat binnen Syrië gevlucht is en dat nu zich dicht op elkaar in de schuilplaatsen bevindt.

 Naar schatting bevinden zich nu nog 170.000 mensen in Douma die afhankelijk zijn van een klein aantal artsen en verpleegkundigen.

 

De aanval komt bijna precies een jaar na de verschrikkelijke aanval met sarin in Khan Sheikhoun op 4 april 2017. Door deze aanval stierven 89 mensen onder wie 33 kinderen en 18 vrouwen. Meer dan 400 mensen raakten toen gewond.

 

UOSSM roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Douma, tot een onmiddellijk toelaten van medische hulp voor de slachtoffers van deze aanval. Ook roept UOSSM op tot een onmiddellijk onderzoek naar het gebruik van chemische wapens – hier is immers sprake van een oorlogsmisdaad.

 

Dit is een van de ergste chemische aanvallen in de geschiedenis van Syrië. Het gebrek aan handhaving en vervolging door de internationale gemeenschap heeft het signaal aan gewapende groepen afgegeven dat het acceptabel is chemische wapens te gebruiken zonder dat dit bestraft wordt.

Het is vrijwel precies een jaar geleden dat de wereld getuige was van de verschrikkelijke aanval in Khan Sheikhoun en toen werd er gezegd: ‘Dit nooit weer!’ Er stierven op die dag 33 kinderen. ‘Is het eigenlijk allemaal een misplaatste sick joke? Hoeveel levens hadden er wel niet gered kunnen worden als de internationale wetgeving werkelijk was toegepast? Ik ben verbijsterd door deze aanvallen en ze laten me walgen.’ Aldus Dr. GhanemTayara, huisarts in Birmingham en voorzitter van UOSSM International.

 

De communicatie en de medische hulpverlening in Douma wordt in sterke 

mate belemmerd door de bezetting van het gebied.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect