Aanvallen op ziekenhuizen gedurende de vakantieperiode

ZEER BELANGRIJK!

Aanvallen op ziekenhuizen gedurende de vakantieperiode, 11 aanvallen tijdens een golf van geweld

maara.jpg

Vanaf 26 december 2017 tot 2 januari 2018 hebben tenminste 11 afzonderlijke aanvallen plaatsgevonden op medische voorzieningen in Syrië.

Deze nieuwe serie aanvallen richt zich op voorzieningen in Idlib, Hama en Oost-Ghouta. In de afgelopen 10 dagen zijn drie leden van het paramedisch personeel gedood in Oost-Ghouta en in Noord-Homs is een verpleegster om het leven gekomen. UOSSM veroordeelt ten zeerste het als doelwit nemen van medische voorzieningen en het personeel en eist van de VN dat er onderzoek wordt gedaan en dat de daders worden vervolg voor oorlogsmisdaden.

Deze nieuwe golf van aanvallen op medische instellingen is schandelijk en niet te accepteren. Door deze aanvallen worden ziekenhuizen gedwongen tot sluiting, het personeel wordt geterroriseerd en de aanvallen veroorzaken onnodig verder lijden van de patiënten die het al erg moeilijk hebben. Sinds het begin van de crisis zijn er honderden aanvallen geweest op medische instellingen in Syrië. Voor deze aanvallen zijn duidelijke bewijzen en het is beschamend dat er nooit een formele vervolging in verband met deze oorlogsmisdaden heeft plaatsgevonden. Dit feit ondermijnt in sterke mate de geloofwaardigheid van de VN.’ Aldus dr. GHanem Tayara, internationaal voorzitter van UOSSM en huisarts in Bristol.

 

Aanvallen op medische instellingen:

 

3 januari 2018

Om half twaalf ’s morgens werd voor de derde keer binnen een week het Al Salam ziekenhuis aangevallen. In dit ziekenhuis in Maarrat Al Numan, Idlib bevinden zich een kraamkliniek en een kinderafdeling. De derde aanval veroorzaakte ernstige schade aan het gebouw. Daarnaast kwam 1 patiënt om het leven en raakte een groot aantal gewond, onder wie dr. Bashar Yousef, de enige kinderarts van het ziekenhuis. Het gebouw werd ontruimd en kan niet meer worden gebruikt. Het is de enige kraamkliniek in Maarrat Al Numan. In de omgeving wonen ongeveer 500.000 mensen die op dit ziekenhuis zijn aangewezen. Per maand verzorgt het 8200 consulten, er waren 915 opnames, 12 grote chirurgische ingrepen, 295 bevallingen en 225 keizersnedes.

 

2 januari 2018

Om 17.00 u. werd het Al Magara Gave Hospital voor chirurgische ingrepen getroffen door 3 luchtaanvallen. Het gevolg daarvan was ernstige schade. Er werden geen dodelijke slachtoffers gemeld. De instelling is sindsdien buiten gebruik. Dit ziekenhuizen verleent diensten in een gebied met 50.000 inwoners en verleent maandelijks zorg aan 7000 personen en er wordt maandelijks 150 keer chirurgisch ingegrepen.

31 december 2017

Om 14.30 u. werd een kliniek voor eerstelijnszorg in Haratsa, Oost-Ghouta, in het landelijk gebied van Damascus getroffen door een luchtaanval. De aanval veroorzaakte geringe schade, 2 verpleegsters raakten gewond en de instelling bleef open.

 

31 december 2017

Om 12.55 u. werd het Al Salam ziekenhuis in Maarrat Al Numan, Idlib, getroffen door een luchtaanval. Er was geringe schade en de instelling kon open blijven.

 

30 december 2017

Om 15.25 u. werd een medische opslagruimte in Maarrat Al Numan, Idlib, getroffen door vatbommen. Er ontstond ernstige schade en medische benodigdheden, apparatuur en medicijnen werden vernieitgd. Er waren geen dodelijke slachtoffers of gewonden en de instelling kon niet meer worden gebruikt.

 

30 december 2017

Een lid van het paramedisch personeel werkzaam voor een ziekenhuis in Oost-Ghouta werd gedood ten gevolge van een beschieting met granaten in Harasta.

 

29 december 2017

Om 22.10 u. werd een ziekenhuis in Daraa geraakt door artilleriegranaten. De aanval veroorzaakte geringe schade o.a. aan een ambulance. Er waren geen dodelijke slachtoffers en de instelling kan open blijven.

 

28 december 2017

Om 10.30 u. werd een kliniek voor eerstelijnszorg in Maarrat Al Numan, Idlib, geraakt door delen van een vatbom, die vlak bij het gebouw was ontploft. Verscheidene ramen en deuren waren helemaal kapot. De instelling werd buiten gebruik gesteld. Een vrouw werd gedood door de aanval en 3 kinderen raakten gewond.

 

28 december 2017

Om 14.10 u. werd een ziekenhuis in Kfar Zeita, Hama, geraakt door een luchtaanval. De instelling liep geringe schade op en er vielen geen doden. Het ziekenhuis kon open blijven. Het verzorgt gemiddeld 929 consulten, 78 opnames, 36 operaties en behandelt per maand 35 personen die lijden aan een oorlogstrauma.

 

26 december 2017

Om 11.40 u. werd een ziekenhuis in Kfar Zeita, Hama, geraakt door een luchtaanval. De aanval veroorzaakte geringe schade aan het gebouw en er was geen sprake van dodelijke slachtoffers. De instelling kon tijdelijk niet worden gebruikt. Het ziekenhuis verzorgt gemiddeld per maand 860 consulten, 90 opnames, 30 zware operaties en behandelt maandelijks 19 personen die lijden aan een oorlogstrauma.

 

26 december 2017

Om 12.50 u. werd een ziekenhuis in Khan Sheikhoun geraakt door een luchtaanval. De aanval veroorzaakte geringe schade aan het gebouw. Er zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld en de instelling kan niet meer worden gebruikt. Het ziekenhuis verzorgt gemiddeld 736 consulten, 34 opnames, 39 zware operaties en het behandelt maandelijks 8 personen die lijden aan een oorlogstrauma.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect