Psychologen hebben morele verplichting hun expertise in te zetten voor vluchtelingen

recht_vluchteling.jpgDagelijks zien psychologen welke traumatische gevolgen een migratie heeft. Hoe mensen omgaan met het verlies van veel vrienden en familie en wat de impact is van een leven in een conflictgebied is. Dankzij hun jarenlange praktijkervaring, gedegen wetenschappelijk kennis en vaardigheden weten psychologen als geen ander hoe zij mensen hierbij kunnen ondersteunen. Wij zijn als psychologen dan ook moreel verplicht deze expertise in te zetten!

De noodzaak om onze kennis en kunde op dit gebied in te zetten is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Miljoenen mensen zijn de afgelopen jaren uit hun land wegens oorlog en geweld, maar ook door gebrek aan basisbehoeftes zoals veiligheid, rechtvaardigheid, een veilige omgeving en voldoende voedsel, gevlucht. Door stressvolle gebeurtenissen in hun eigen land en tijdens de vlucht hebben vluchtelingen meer kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen, zoals depressie, angst of andere psychische klachten.

Psychologen kunnen de mensen, die met deze problematiek te maken krijgen, toerusten om hiermee om te gaan. Ook kunnen psychologen helpen bij het vergroten van de veerkracht van de vluchteling om een bestaan op te bouwen. Wij als psychologen zijn tevens verplicht om onze wetenschappelijke kennis en methodes te gebruiken om vooroordelen te voorkomen, en discriminatie en geweld tegen vluchtelingen tegen te gaan.


Nacht van de vluchteling

Om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp deed het NIP afgelopen weekend mee aan de Nacht van de vluchteling. Hiervoor liep een team van NIP-medewerkers en betrokkenen een route van 40 kilometer van Rotterdam naar Den Haag en haalde daarbij 5900 euro op.

Showing 1 reaction

Please check your e-mail for a link to activate your account.
  • Jack Sacali
    published this page in Nieuws 2016-08-06 18:18:05 +0200

connect