Vijf grote ziekenhuizen in Syrië aangevallen in de afgelopen 48 uur

unnamed_(1).jpgVoor onmiddelijke publicatie in Nederland

Vijf ziekenhuizen en een mobiele kliniek in Syrië zijn de afgelopen 48 uur aangevallen. Eerste berichten melden drie doden en negenentwintig gewonden. De medische voorzieningen, die in de afgelopen twee dagen zijn aangevallen, voorzien gemiddeld per maand in: 23000 consulten, 2000 opnames, 1800 operaties en 650 bevallingen. De acht aanvallen van de afgelopen vier dagen lijken ervoor te zorgen, dat 2016 het slechtste jaar wordt op het gebied van aanvallen op ziekenhuizen.

 14 november 2016

Een ziekenhuis in westelijk Aleppo is getroffen door een luchtaanval om 12.00 uur ’s middags, waarbij drie verpleegsters gewond zijn geraakt. Er zijn geen doden gemeld. Het gebouw is zwaar beschadigd en tijdelijk buiten gebruik.

Een tweede ziekenhuis in westelijk Aleppo werd getroffen door een luchtaanval om 2 uur ’s middags, waarbij een arts en acht verpleegsters gewond zijn geraakt. Het gebouw was eerder aangevallen op 11 november en werd op 14 november volledig verwoest, zodat het nu buiten gebruik is.

Een derde ziekenhuis in westelijk Aleppo werd getroffen door een luchtaanval om 11.00 uur ’s nachts. Er zijn twee leden van de technische staf gedood, een arts en drie verpleegsters zijn gewond geraakt. Het gebouw werd zwaar beschadigd, zodat het nu tijdelijk buiten gebruik is.

Een mobiele kliniek in Jisr-Ash-Shugur, Idlib, is getroffen door een luchtaanval. Een eerste bericht vermeldt geen doden. De kliniek is enigszins beschadigd en kan tijdelijk niet gebruikt worden.

13 november 2016

Een ziekenhuis in een buitenwijk van Idlib is getroffen door een luchtaanval om 3 uur ’s middags. Vijf mensen en twee leden van de staf zijn gewond geraakt en drie ambulances zijn verwoest. Het gebouw is zwaar beschadigd en gedeeltelijk buiten gebruik.

Een ziekenhuis in een buitenwijk van Idlib is vanuit de lucht aangevallen. De bom sloeg op een paar meters afstand van het ziekenhuis in. Eén persoon is gedood en zes anderen zijn gewond, waaronder twee leden van de staf. Het gebouw is tijdelijk buiten gebruik.

11 november 2016

Een ziekenhuis in Kafr Zita in het district Hama is getroffen door minstens twee vatbommen. Gevolg is een zware schade aan het gebouw. Eerste berichten melden geen dodelijke slachtoffers. Het ziekenhuis verzorgt gemiddeld 1940 consulten, 339 opnames, 126 ingrijpende operaties en 25 bevallingen. Het gebouw is nu volledig buiten gebruik.

Een ander ziekenhuis in Atareb, district Aleppo, was vandaag het doelwit van luchtaanvallen met schade aan het gebouw tot gevolg. Er zijn geen dodelijke slechtoffers gemeld. Per maand voorziet het ziekenhuis gemiddeld in 3350 consulten, 480 opnames en 285 ingrijpende chirurgische ingrepen.

In verband met de veiligheid van onze patiënten en het overleven van ons personeel zal UOSSM doorgaan met de grootste nadruk te pleiten voor:
De bescherming van medische gebouwen. Overtreders houdt UOSSM verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden. Het ononderbroken heldhaftigheid en inventiviteit van de medische staf op de werkvloer is voor UOSSM zeer inspirerend. We zullen steeds achter hen staan en dat geldt ook voor onze patiënten, ongeacht ras, religie of politieke banden.

Dr. Saleem Bachara is beschikbaar voor nadere informatie:
Email: sbachara@uossm.nl
Phone: 0031 6 8785 7932

unnamed_(2).jpg

unnamed_(3).jpg

unnamed.jpg

 

 

Over UOSSM:

UOSSM (Union des Organisations de Secours en Soins Médicaux) voorziet in gratis medische hulp aan het volk van Syrië en let daarbij niet op nationaliteit, etnische afkomst, geslacht, religie of politieke banden. UOSSM international, opgericht door Syrische artsen overal in de wereld, startte in 2012 en houdt 12 grote ziekenhuizen in werking en ondersteunt 120 klinieken in Syrië. USSM heeft sinds het begin van haar activiteiten meer dan 1.000.000 medische behandelingen in Syrië verzorgd.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect